The Lovely Bones

The Lovely Bones

The Lovely Bones este filmul despre care va vom spune in randurile ce urmeaza. Asadar, asezati-va bine si haideti sa vedem care e subiectul.

Ce se intampla in The Lovely Bones?

In viziunea lui Peter Jackson, purgatoriul (caci nu e vorba de rai, nu va lasati inselati de versiunea romaneasca a titlului) e o combinatie intre Campiile Elizee si dealurile de la Woodstock, cu peisaje idilice colorate in aburi de LSD.

In aceeasi linie optimist-psihedelica, adolescentele ucise de un criminal in serie se regasesc in viata de dupa. Se imprietenesc la catarama si se bucura din plin de acel Disneyland-Flower Power in care au nimerit fara voia lor. Probabil criminalul ar trebui sa primeasca o medalie pentru asta. In fond le-a scutit de multe ore plictisitoare pe bancile scolii, de cicaleala parintilor, de decorul plicticos al caselor din suburbii.

Povestea se infasoara si se desfasoara in jurul familiei Salmon. Apoi in jurul al relatiilor care se consolideaza in lipsa lui Susie si din pricina ei. In filmul lui Jackson drama e privita de la distanta. Legaturile dintre membrii familiei nu se incheaga, fiecare isi rumega tragedia in suc propriu, iar povestea devine un mix de melodrama adolescentina, mister politist si poveste cu fantome.

Actorii din The Lovely Bones

Din fericire actorii isi fac treaba admirabil. E Susan Sarandon, bunica alcoolica si cam zaluda, venita sa scoata familia din depresie. Apoi Saoirse Ronan, eterica si sprintara si foarte vie in rolul ei de..moarta. Urmeaza  Rachel Weisz si Mark Wahlberg, parintii care uita o vreme ca sunt sot si sotie, concentrati fiecare pe durerea proprie. Apoi Stanley Tucci, ucigasul alunecos, cu mustata si ochelari de contopist, zambet pervers si ras nechezat.

Din pacate Jackson simte nevoia sa accentueze scenele sinistre cu siluete decupate in ceata, muzica sumbra si prim-planuri filmate in traditia filmelor horror de serie B. Dupa cum simte nevoia sa accentueze tonul optimist al povestii, transformand-o intr-o colectie de wallpapere.